NOWY NUMER
Z tego numeru dowiesz się:
• co wzmacnia układ odpornościowy
• jak chronić się przed kleszczami
• dlaczego magnez jest tak ważny dla organizmu
• jak zdiagnozować chorą wątrobę
• czy dodatki do żywności nam szkodzą
Miesięcznik „Zdrowie” to rzetelna wiedza, eksperckie porady i praktyczne wskazówki
Epidemia koronawirusa diametralnie zmieniła nasze życie i nas samych. Domowa izolacja, konieczność zachowania dystansu od innych, nieustanna dezynfekcja rąk, noszenie maseczek, kwarantanna, obawy o zdrowie swoje i najbliższych – świat ogarnął zdrowotny kryzys. Dziennikarzom medycznym pracującym w miesięczniku trudno nadążyć za rzeczywistością, ale są sprawy i tematy zawsze aktualne. W tym numerze "Zdrowia" polecam zwłaszcza artykuły o pracy układu odpornościowego i ochronie przed kleszczami. Bądźmy zdrowi!
Co nowego w polskiej służbie zdrowia, nad czym pracują naukowcy w kraju i na świecie, co warto przeczytać?
Koronawirus to najważniejszy dziś temat na świecie, także w Polsce. Problem dotyczy wszystkich nas, dlatego przygotowaliśmy poradnik, jak przetrwać ten trudny czas. Oto główne zalecenia.
Każdy z nas ma prywatną armię żołnierzy gotowych do walki z intruzami z zewnątrz – bakteriami, wirusami, pasożytami. Warto poznać strategię i zasady działania tych wyjątkowych obrońców, by ułatwiać im pracę.
Teoretycznie nikt nie przejmuje się pokasływaniem, podwyższoną temperaturą czy lekkim osłabieniem... Ale banalne dolegliwości mogą być sygnałem poważnych chorób.
To najczęściej przyjmowany w Polsce składnik odżywczy. Wyjaśniamy, w jaki sposób magnez wpływa na nasz organizm, kto szczególnie jest narażony na jego niedobory i jak zwiększyć dostawę tego tak ważnego pierwiastka.
Co łączy ból pleców z żylakami? Odpowiedź może cię zaskoczyć. To długie siedzenie za biurkiem lub przed telewizorem. Ale lista schorzeń i dolegliwości, które mają związek z długim siedzeniem, na tym się nie kończy.
ALAT, AspAt, GGTP, fosfataza zasadowa, bilirubina, anty-HCV, HBSAg. Te pojęcia brzmią dosyć tajemniczo, stanowią jednak podstawę w początkowym diagnozowaniu chorób wątroby.
Jest sygnałem, że organizm potrzebuje odpoczynku. Pojawia się zwykle wieczorem lub sporadycznie w ciągu dnia. Jednak gdy trudno się przed nią obronić przez cały dzień lub czujemy ją już z samego rana, warto zbadać przyczyny.
Szacuje się, że insulinooporność może występować nawet u połowy osób dorosłych w Polsce. Nie wszyscy wiedzą, że to prawdziwe źródło ich problemów zdrowotnych i gorszego samopoczucia.
Ten makroelement stymuluje proces wydzielania kwasów żółciowych, a także wiąże toksyny, dzięki czemu są szybciej wydalane z organizmu.
To naturalna metoda, która wspiera system odpornościowy organizmu, stymulując go do walki z chorobą. O tym, kiedy może być pomocna, opowiada doświadczony lekarz.
Zaczyna się coraz wcześniej, rośnie też populacja kleszczy w Polsce, a więc i statystyczne ryzyko zakażenia chorobami, które przenoszą. Radzimy, jak się chronić oraz w porę rozpoznać skutki ukąszenia.
Z bólem zęba idziemy do dentysty. Złamaną ręką zajmie się ortopeda. Bywa jednak, że w długim procesie leczenia trafiamy do lekarza o mniej znanej specjalizacji, której nazwy nie słyszeliśmy wcześniej.
Postęp w polskiej medycynie dokonuje się dzięki udoskonalaniu nowoczesnych terapii oraz wdrażaniu w różnych jej dziedzinach osiągnięć polskich naukowców i wynalazców.
Chcesz poznać opinię prawnika z zakresu praw pacjenta, prawa medycznego czy ubezpieczeniowego związanego ze szkodą na zdrowiu? Potrzebujesz porady? Współpracujący z nami specjaliści pomogą Ci rozwiązać problem. Napisz do nas! Wyślij e-mail na adres: [email protected] albo napisz list i wyślij na adres: Redakcja „ZDROWIA”, ul. Dęblińska 6, 04-187 Warszawa
Chcesz poznać przyczyny swoich dolegliwości? Potrzebujesz porady? Współpracujący z nami specjaliści pomogą Ci rozwiązać problem. Napisz do nas! Wyślij e-mail na adres: [email protected] albo napisz list i wyślij na adres: Redakcja „ZDROWIA”, ul. Dęblińska 6, 04-187 Warszawa
Dla większości z nas jedzenie jest wielką przyjemnością. Lecz gdy staje się ono sposobem na zagłuszanie emocji, a napady obżarstwa pojawiają się regularnie, mimo braku odczuwania głodu, warto powiedzieć „stop” i skorzystać z rad specjalisty.
Nieprzypadkowo peeling od lat ma wysokie notowania w rankingu najczęściej kupowanych produktów do pielęgnacji twarzy. Tego rodzaju kosmetyk sprawia, że skóra wygląda młodziej, niż wskazuje metryka.
Na półkach sklepowych trudno obecnie znaleźć produkty, które nie zawierają rozmaitych dodatków do żywności. Ich stosowanie jest legalne, ale czy korzystne dla naszego zdrowia?
Jeśli wykryto u ciebie zaburzenia przemiany węglowodanów, mogące prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, przestrzegaj pewnych zasad. Regularnie jedz posiłki, unikaj cukrów prostych, wzbogać dietę w warzywa i produkty pełnoziarniste.
Kiedyś było tylko sojowe, teraz w sklepach jest wiele takich napojów: mleko ryżowe, migdałowe, owsiane, kokosowe, a nawet z nerkowców, kasztanów, komosy ryżowej czy orkiszu. Czy warto po nie sięgać? Które jest najbardziej wartościowe?
Jak gotować, by posiłki przyrządzone w domu były nie tylko smaczne, lecz także pełne wartościowych składników i nie powodowały kłopotów z trawieniem? Oto kilka praktycznych pomysłów na łatwostrawne gotowanie.
Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – pod tymi nazwami kryją się nasiona strączkowe bogate w białko, które stanowią nie tylko doskonały zamiennik mięsa w diecie, ale dostarczają też mnóstwa innych ważnych składników odżywczych.
Nowości z półek sklepowych, kulinarne inspiracje, produkty ciekawe, smaczne i zdrowe
Szukasz innych wydań ?
Sprawdź archiwum